Юридический блог

До страхового стажу зараховуватимуть відпустку по догляд за дитиною до 3-х років

1089
0

На підпис Президенту 22 листопада направлено Закон, яким вносяться  зміни до статті 7 ЗУ «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням» (законопроект №3116, прийнятий Верховною Радою 10.11.2013).

Відповідно до змін, до страхового стражу відтепер відноситься також і відпустка по догляду за дитиною до 3-х років. Нагадаємо, що цей період відпустки раніше входив до страхового стажу для пенсії, а до страхового стажу для лікарняних листів не враховувався, так як цей стаж передбачає щомісячної сплати особою та роботодавцем страхового внеску в сумі не меншій ніж мінімальний страховий внесок. Згідно ЗУ від 08.07.2010 N 2464 “Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування” страхові внески сплачувалися органами праці та соцзахисту та не сплачувалися самими особами.

За словами Наталії Королевської, зміни до ряду нормативних актів дадуть можливість збільшити для молодих матерів розміри допомоги по тимчасовій непрацездатності, та рівень соціального захисту.