Юридический блог

Підприємці на загальній системі вправі завести з 2014 року нову Книгу обліку

1017
0

Відомо, що одним із напрямів удосконалення інформаційної системи органів ДПС є запровадження нового електронного веб-порталу ДПС України (електронного кабінету платника податків), для роботи платником податку з органами податкової служби у режимі «реального часу».

Даним сервісом передбачено режим «Ведення книг обліку доходів і витрат та книги обліку доходів в електронному вигляді та формування відповідної податкової декларації» (для самозайнятих осіб).

Оскільки електронний кабінет запрацює з січня 2014 року, з метою виключення непорозумінь щодо ведення Книг  Міндоходів України, надано відповідні роз’яснення у «Віснику Міністерства доходів та зборів України" №40/2013». Зокрема рекомендується продовжити використання Книги, затвердженої наказом від 24.12.2010 р. № 1025до кінця 2013 року, а з початку 2014 року вести Книгу за новою формою,  затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України від 16.09.2013 р. №481 (набув чинності 18 жовтня 2013 року).

Уразі ведення зазначеної Книги в електронному вигляді:

  • підприємцеві необхідно отримати АЦСК посилені сертифікати відкритих ключів та укласти з Міндоходів договір. Також скласти іспит та надіслати заяву на отримання Книги;
  • заява за місцем податкового обліку реєструється податковим органом та формує і надсилає платнику інформативне повідомлення про реєстрацію Книги (зазначаючи її реєстраційний номер та дати реєстрації) протягом 3-х робочих днів.
  • після отримання Книги, її ведення здійснюється згідно порядку ведення Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи – підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність;
  • виправлення помилок у Книзі допускаються шляхом доповнення рядка.

Книга складається з дев’яти граф, дані заповнюються у гривнях з копійками. Зберігається вищезазначений документ протягом трьох років після закінчення звітного періоду.