Юридический блог

Нове в адмініструванні податку на прибуток

2256
0

Законом внесені зміни до сплати податку на прибуток

податок на прибуток

Лист ДПСУ від 03.10.2012 р. №4975/0/71-12/15-1217

Коментований лист головного податкового органу нагадує, що з 1 січня 2013 року докорінно змінюється підхід до декларування та сплати платниками податку на прибуток своїх податкових зобов’язань. Зміни до ПКУ в частині податку на прибуток внесено Законом №50831 . Податківці в листі фактично нагадують ці нововведення, які внесені до п. 57.1 ПКУ і в основному стосуються сплати авансових внесків з податку на прибуток.  На  чому  наголошує  ДПСУ,  то  це  на  тому,  що  платники  податку  на  прибуток  самостійно визначатимуть авансовий внесок з податку на прибуток, що підлягатиме сплаті до бюджету щомісяця. Відповідно такі зміни у ПКУ потребують внесення змін і до форми декларації з прибутку. Як зазначають у коментованому листі податківці, вже «...підготовлено зміни до відповідних форм податкових декларацій з податку  на  прибуток,  які  на  теперішній  час  проходять  процес  погодження  з  відповідними міністерствами та відомствами у порядку, визначеному законодавством».   Зрозуміло, що     при поданні декларації з прибутку за звітний 2012 рік платники мають уже задекларувати авансові внески — подати розрахунок щомісячних авансових внесків. Звичайно, за умови, що такі матимуть місце. 

Але відповідно до п. 2 підрозділу 4 розділу XX ПКУ платники податку на прибуток підприємств сплачують у січні  —  лютому  2013  року  авансовий  внесок  з  цього  податку  у  розмірі  1/9  податку  на  прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця. Про це ДПСУ також нагадує у коментованому листі і звертає увагу своїх органів на місцях, що вони повинні    «...вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року проти II кварталу 2012 року»

Чимало запитань так і не знайшли відповіді у коментованому листі. Наприклад, так і невідомо, чи на всіх без винятку платників податку на прибуток, в яких у декларації за 9 місяців 2012 р. у рядку 14 є число, поширюється обов’язок зі сплати авансових внесків у січні — лютому 2013 р.? Але, як зазначають у своєму листі  головні  податківці,  готується   «...узагальнююча  податкова  консультація  стосовно  порядку  та особливостей  подання  звітності  та  сплати  податку  у  2013  році  з  урахуванням  особливостей спрощення цієї процедури з урахуванням Закону України №5083-VI».Сподіваємося, що УПК буде більш докладною, і платники знайдуть відповіді на всі запитання, які їх непокоять. 

Дивним видається ще одне завдання, яке ДПСУ доводить до своїх підлеглих, а саме: « у разі якщо платник  податку,  який  сплачує  авансовий  внесок,  за  підсумками  першого  кварталу  звітного (податкового) року не отримав прибуток або отримав збиток, а тому авансових внесків у другому — четвертому кварталах звітного (податкового) року не здійснює, вжити заходів щодо прискорення подання такими платниками податкової звітності за I квартал звітного року, що буде свідченням правомірності несплати таким платником авансового внеску у квітні звітного року».  На два наступні завдання, які висуваються перед органами ДПС на місцях (у коментованому листі перелік завдань, які податкові органи повинні виконати, є значно більшим ) ми тільки звернемо вашу увагу, а висновки ви вже робіть самі: 

  •   залучення  до  сплати  авансового  внеску  всіх  платників  податку  на  прибуток  згідно  з  нормами Податкового кодексу; 
  •  розширення бази для нарахування податку на прибуток за наслідками декларування податку за 9 місяців поточного року та загалом за 2012 рік. 

Цікаві завдання, чи не правда? Залишається тільки підсумувати — всі на сплату авансових внесків у 2013 році!  Перелік завдань органів ДПС, наведений у коментованому листі:

  • вжити всіх заходів щодо недопущення зниження нарахування податку на прибуток у III кварталі 2012 року проти II кварталу 2012 року; 
  • вчасно провести камеральні перевірки поданої звітності з податку на прибуток за 9 місяців п. р. та в цілому за 2012 рік та в разі встановлення порушень складати акти камеральних перевірок та приймати податкові повідомлення-рішення; 
  • у  разі  донарахування  бази  для  обчислення  авансового  внеску  з  податку  на  прибуток,  що підлягатиме сплаті, шляхом як самостійного виправлення помилок платниками податку, так і за наслідками  проведених  перевірок  податковими  органами,  забезпечити  нарахування  та  сплату авансового внеску з податку на прибуток від загальної бази нарахування, тобто з урахуванням таких донарахувань; 
  • в разі встановлення факту заниження нарахування та сплати щомісячного авансового внеску з податку на прибуток забезпечити донарахування податку та застосування штрафних санкцій згідно з чинним законодавством.