Юридический блог

З 1 січня усі РРО повинні щоденно звітувати до ДПС в електронному режимі

1813
0

Підприємці муситимуть звітувати податковій про розрахункові операції через інтернет

РРО

До Нового року на підприємців очікує сюрприз. Вони мають змінити обладнання, бо доведеться щодня звітувати податковій через Інтернет про усі продажі за день. У сервіс-центрах кажуть: нових касових апаратів із такими функціями наразі взагалі немає. Тому на першому етапі намагатимуться осучаснити наявні моделі, приєднати до них модеми, з яких і надсилатимуть податківцям інформацію.

З 1 січня податківці миттєво дізнаватимуться, скільки, якого товару і на яку суму продав кожен магазинкраїни. Підприємці, що користуються касовими апаратами, звітуватимуть до податкової віртуально. Інформація з розрахункових приладів щодня надходитиме на сервер служби. Це полегшить життя усім. Принаймні, так вважають податківці. Крамницям не треба буде витрачати гроші на папір та зберігати 3 роки контрольні стрічки. А податківцям простіше буде контролювати бізнесменів.

Сергій  Крухмальов,  директор  департаменту  ДПС  України:       «Щоденний  звіт  і  щоденна  кількість трансакцій, проведених по тому чи іншому електронному контрольно касовому апарату, і не буде потреби  виходити  на  перевірки,  бо  вся  неаналітична  інформація  формуватиметься  на  рівні  ДПС України».

Але  касових  апаратів  з  такими  функціями  в  Україні  наразі  немає.  Виробники  кажуть,  що  спочатку спробують  переобладнати  наявні  моделі.  Тобто  підключити  до  них  модеми,  які  й  пересилатимуть податківцям потрібну інформацію. Зрештою, в будь-якому разі підприємцям доведеться доплатити за апргейд наявних касових пристроїв або надалі купувати нові. 

Володимир  Копись,  конструктор  касових  апаратів:  «Не  менше  десь  у  районі  100  ?  200  доларів
коштуватиме сам модем. Процедура введення в експлуатацію також описана, і я так думаю, що сервісні центри теж будуть за це брати якісь кошти, бо їм треба зарплату людям своїм платити, які
будуть це проводити».

У  сервіс-центрах тепер ламають голови, як адаптувати моделі до вимог податківців. А от бізнесмени ще навіть не всі знають про нові норми.

На українських підприємствах ? сотні тисяч касових апаратів. І якщо для великих мереж їх оновлення хоча і недешева справа, та, принаймні, з Інтернетом проблем не буде. А от як щодня звітуватимуть, приміром, крамниці у селах, незрозуміло.

Данило Гетманцев, юрист: «Не всі встигнуть переобладнати свої реєстратори розрахункових операцій, і це матиме негативні наслідки для економіки, тому я вважаю, що вдалим буде певний перехідний період, протягом якого підприємці зможуть працювати як на старій, так і на новій технології».

За новими правилами, якщо касовий апарат протягом 72-х годин не матиме зв’язку з сервером, його роботу  автоматично  блокуватимуть    .  Однак  наразі  сама  податкова  лише  розробляє  вузол,  де зберігатимуть усю інформацію. Обіцяють його запустити 28 грудня. На те, щоб випробувати нову систему, виділили півроку.  А  вже  з липня  підприємців, які  не переведуть  касові  апарати  на  нову  технологію, штрафуватимуть.