Юридичний блог

Приватизація квартири в Києві

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Допомога в приватизації квартири в судовому порядку, приватизація кімнати в гуртожитку, приватизація кімнати в комунальній квартирі

Деякі наші готові замовлення

Поетапна інструкція для самостійного оформлення приватизації квартири

Крок 1.

Звернутися в ЖЕК, ОСББ, КП із паспортом (свідоцтвом про народження):

  • Тут оформляються бланки форм № 4 чи № 5 (для приватизації окремої або комунальної квартири). Ці форми видають паспортисти в ЖЕКу. У формах перераховуються всі, хто прописаний у квартирі на даний період, а також новонароджені й тимчасово відсутні особи, що мають право на житло. У форми також вписуються всі дані, які потрібні для оформлення документів на приватизацію (площа квартири, особовий рахунок).
  • Із собою також потрібно принести копію квартирного ордера та довідку з попереднього місця проживання (для тих, хто прописався у квартирі після 1993 року) про те, що право на приватизацію квартири ще не використано.
  • В ЖЕКу потрібно взяти заяву на оформлення технічного паспорта на квартиру, який видає майстер або технічна служба ЖЕКу.
  • Потім буде оформлятися приватизаційна заявка. Для цього вся родина повинна відвідати відділення ЖЕКу, тому що їм потрібно буде поставити підписи на всіх документах. Пізніше ці підписи будуть завірені начальником контори. Із цього випливає, що заява буде оформлена на ім'я начальника у відповідності зі стандартною формою. До заяви потрібно прикласти одну з форм (№ 4 або № 5) та технічний паспорт.

Крок 2.

Звернутися у відділ приватизації місцевої державної адміністрації з наступними документами:

  • Паспортом або свідоцтвом про народження (для осіб, які ще не отримали паспорти). При цьому обов'язкова наявність документів кожного члена родини. Якщо хтось із жителів проживав у квартирі із пропискою після 1992 р., то потрібно зібрати довідки з усіх минулих місць проживання. У довідках потрібно вказати, чи брав цей житель участь у приватизації раніше.
  • Ідентифікаційними кодами та ксерокопіями.
  • Довідкою з відділення ЖЕК (форма №4).
  • Заявою на приватизацію квартири (з усіма підписами, що завірив начальник ЖЕКу).
  • Копією ордеру про надання житлової площі.
  • Технічним паспортом квартири, що приватизується.
  • Довідкою з Ощадбанку за місцем проживання.

Крок 3.

Звернутися в Реєстраційну службу (Департамент державної реєстрації) для реєстрації права власності на квартиру. Після проходження процедури приватизації, буде отримане свідоцтво про право власності, яке повинне пройти обов'язкову реєстрацію в Реєстраційній службі. Подібна реєстрація в Реєстраційній службі займає не більше 14 робочих днів із того моменту, як була подана заява.

Необхідною умовою перед початком цього процесу є інвентаризація квартири, на підставі якої видається технічний паспорт.

Після чого до Фонду подаються документи, необхідні для приватизації квартири, а саме:

  1. Заява на ім'я голови районної державної адміністрації в місті Києві.
  2. Оформлена заява на приватизацію квартири, житлового приміщення в гуртожитку, кімнати в комунальній квартирі.
  3. Довідка про склад сім’ї та займані приміщення (Форма 4).)
  4. Копія ордера про надання житлової площі (копія договору наймання житлової площі в гуртожитку). При необхідності – витяг із розпорядження про переведення особистого рахунку.
  5. Документ, що підтверджує невикористання житлових чеків для приватизації державного житлового фонду (Ощадбанк).
  6. Копія документа, що підтверджує право на пільгові умови приватизації.
  7. Заява-згода тимчасово відсутніх членів сім’ї наймача на приватизацію квартири (будинку), житлових приміщень у гуртожитках, кімнати в комунальній квартирі.
  8. За неповнолітніх членів сім’ї наймача рішення про приватизацію житла приймають батьки (усиновителі) або опікуни. Згоду на участь у приватизації дітей вони засвідчують своїми підписами в заяві біля прізвища дитини. Якщо дитина у віці від 14 до 18 років (настає неповна цивільна дієздатність особи), додатково до заяви додається письмова нотаріально засвідчена згода батьків (усиновителів) або піклувальників
  9. Документ, що підтверджує невикористання громадянином житлових чеків для приватизації державного житлового фонду, це довідка з попереднього місця проживання всіх членів сім’ї (після 1992 року) про невикористання права на приватизацію державного житлового фону.
  10. Наявність паспортів (для неповнолітніх – свідоцтв про народження) усіх членів родини, які беруть участь у приватизації та їхні ксерокопії.
  11. Технічний паспорт КП «БТІ».
  12. Доручення на представника.

Законодавство

Квартира приватизується в порядку, який передбачений у Законі України "Про приватизацію державного житлового фонду" і Положеннями державного комітету України щодо житлово-комунального господарства "Про порядок передачі квартир (будинків) у власність громадян".