Юридичний блог

Узаконити перепланування квартири Київ в БТІ

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Узаконення перепланування та реконструкції приміщень

Перепланування квартири – це комплекс ремонтно-будівельних робіт, які спрямовані на зміну фізичних параметрів приміщень шляхом перенесення або демонтажу опорних перегородок, обладнання проходів, без втручання в різні опорні конструкції будинку і в його зовнішні стіни. Узаконювання перепланування та реконструкції будь-якого приміщення – досить серйозні процеси, які вимагають збору певного переліку документів, а також отримання спеціальних дозволів. Якщо правильно й вчасно не узаконити свої дії, то можна отримати штраф, сума якого досить велика. Щоб здійснити заплановану перебудову власного будинку або квартири без затримок та зволікань, вам знадобиться допомога кваліфікованих юристів компанії “Наказ”. Наш досвід допоможе зробити все оперативно та відповідно до законів України.

Необхідні для перепланування та реконструкції документи

Щоб здійснити перепланування або реконструкцію квартири, будинку, чи нежитлового приміщення потрібно підготувати наступні документи:

  1. Проект (архітектурний план) приміщення, довідка категорії складності, наказ на призначення відповідального ГАП, ГІП.
  2. Документи технічного нагляду (наказ відповідального за проведення технічного нагляду та сертифікат технічного нагляду).
  3. Документи підряду (за наявності).
  4. Документи містобудівних умов та обмежень на земельну ділянку (у разі, будівництва нового будинку більше 300 кв. м, вхідна група).
  5. Державний акт на земельну ділянку, свідоцтво на земельну ділянку, договір оренди земельної ділянки.
  6. Паспортні дані та ІПН власника.
  7. Правові документи на об'єкт нерухомості (у разі реконструкції квартири, нежитлового приміщення, будинку).
  8. Виготовлення нового технічного паспорта БТІ на об'єкт нерухомості.
  9. Заповнення та реєстрація декларації на початок проведення будівельних робіт.
  10. Договір про оплату пайової участі або довідка про звільнення від сплати пайової участі.
  11. Заповнення та реєстрація декларації на готовність об'єкта до експлуатації.
  12. Зняття відмітки в технічному паспорті БТІ..
  13. Внесення відомостей до реєстру нерухомого майна після реконструкції квартири.

Інформація для самостійного оформлення

У разі виникнення бажання спробувати самостійно отримати дозвіл на реконструкцію або перепланування квартири, потрібно чітко спланувати свої дії й запастися терпінням. Адже цей процес у професіоналів забирає місяці, а в звичайної людини без підготовки – приблизно півроку. Компанія “Наказ” рекомендує слідувати 6 крокам, щоб отримати бажане якомога швидше:

Крок 1.

Необхідно із Проектантом укласти договір на авторський огляд та на розробку проекту реконструкції, а також з Інженером - на технічний огляд.

Крок 2.

Самостійно заповнити декларацію на початок проведення будівельних робіт та подати в Київський міський дозвільний центр (Київ, Дніпровська набережна, 19-Б). Термін її розгляду – 5 робочих днів. Коли ви отримали «Першу декларацію», то на її підставі можете починати проведення будівельних робіт.

Крок 3.

Отримання нового технічного паспорта БТІ на об'єкт нерухомості після проведеної реконструкції або перепланування. Термін розгляду – від 3 днів до 1 місяця.

Крок 4.

Звернутися із заявою в департамент економіки та інвестиції за нарахуванням пайового внеску. Далі укласти договір про нарахування пайової участі. Отримати довідку про сплату пайової участі.

Крок 5.

Після завершення ремонтно-будівельних робіт потрібно оформити «Другу декларацію». Для цього, зверніться в Дозвільний орган (для Києва, Дніпровська набережна, 19-Б) із заявою про закінчення будівництва або ремонту. Додатково вам необхідно подати копії попередніх документів. Термін розгляду – 10 робочих днів.

Крок 6.

Оформити нове свідоцтво на право власності на квартиру після проведення робіт у Реєстраційній службі. Термін розгляду – від 2-х годин до 5-ти робочих днів.

При виникненні будь-яких питань або ускладнень на якому-небудь етапі процесу, ви завжди можете звернутися до професіоналів компанії “Наказ”. Ми з радістю вам допоможемо.

Законодавство

Перед початком роботи над підготовкою документів щодо перепланування або реконструкції приміщення корисно ознайомитися із законодавчо-нормативною базою. Там ви знайдете всю необхідну інформацію про узаконювання процесу, а також зможете оцінити правомірність своїх дій. Адже не всі ремонтно-будівельні роботи можна проводити у квартирі. Отже, список корисних нормативно-правових документів:

ЗУ "Про архітектурну діяльність";

ЗУ "Про основи містобудування";

ЗУ "Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності";

ЗУ "Про регулювання містобудівної діяльності";

Закон від 09.04.2015 № 320-VIII "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та удосконалення містобудівного законодавства";

Постанова Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 466 "Про порядок виконання підготовчих та будівельних робіт" (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 26 серпня 2015 р. № 747);

Постанова Кабінету Міністрів України від 13 квітня 2011 р. № 461 "Про порядок прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об'єктів" (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2015 р. №750).