Юридичний блог

Узаконення самобуду Київ

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Узаконення самовільної будівлі через суд

Питання про узаконення самовільно побудованих будинків дуже актуальне в нашій країні. На жаль, у нас прийнято спочатку побудувати будинок, а вже потім думати про легалізацію споруди. Така закономірність існує у зв'язку з тим, що отримати всі необхідні дозволи для проведення будівництва досить складно.

Самовільною будівлею вважається об'єкт, який побудований без відповідного дозволу або без затвердженого проекту, або на території, що не була відведена для цієї мети, або з порушенням будівельних норм. Таким об'єктом не можна розпоряджатися, а якщо буде встановлено, що будинок був побудований з грубим порушенням будівельних норм, даний об'єкт може бути навіть знесений. Але навіть якщо будинок буде побудований з урахуванням усіх будівельних норм, власника такої будови можуть зобов'язати виплатити штраф.

Узаконення самовільно побудованих будинків здійснюється згідно порядку, встановленого в Наказі Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

Будівлі, які підпадають під дію Наказу:

  • споруди, збудовані з 5.08.1992 до 12.03.2011, а саме: індивідуальні (садибні) житлові будинки, дачні, садові будинки, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них;
  • споруди I та II категорії складності, будівництво яких здійснено до 12.03.2011, а саме: громадські будинки, будівлі і споруди сільськогосподарського призначення.

Для того щоб ввести в експлуатацію будинок, який був побудований без отримання відповідного дозволу, необхідно пройти певні етапи його легалізації і зібрати велику кількість документів. Процес узаконення самовільно побудованих об'єктів може зайняти досить тривалий час - від півроку і більше.

Введення в експлуатацію закінчених об'єктів відбувається тільки на підставі реєстрації в такому органі, як інспекція архітектурно-будівельного контролю, яка знаходиться за місцем розташування об'єкта.

Необхідний для реєстрації пакет документів:

  1. заява встановленого зразка (підписується усіма співвласниками ділянки та об'єкта);
  2. декларація про готовність до експлуатації у двох екземплярах (складається за встановленою формою);
  3. звіт технічного обстеження, який складається сертифікованими спеціалістами (виключення, для котрих звіт немає необхідності оформлювати: індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки, прибудови до них загальною площею до 300 кв. метрів включно, господарські (присадибні) будівлі і споруди, прибудови до них загальною площею до 100 кв. метрів. Для вказаних споруд достатньо технічного паспорта.
  4. нотаріальні копії технічного паспорта та документа на земельну ділянку;
  5. копія паспорта та ідентифікаційного коду;
  6. нотаріальна довіреність на спеціаліста нашої компанії.

Документи, яких у вас немає в наявності, наші фахівці отримають самостійно.

Процедура реєстрації:

  1. Реєстрація декларації та введення в експлуатацію будівлі здійснюється безоплатно протягом 10 роб. днів з дати подання пакета документів;
  2. Протягом 7 календарних днів, з дати введення в експлуатацію, необхідно надати копію декларації до органу місцевого самоврядування (місцевого органу виконавчої влади) за місцем будівництва;
  3. Інспекція приймає рішення щодо накладення штрафних санкцій за будівництво з порушенням законодавства.

Враховуючи складність процедури по легалізації самовільно побудованого будинку, кращим виходом у такій ситуації буде звернення до досвідчених фахівців нашої компанії. Ми можемо заощадити ваші сили і нерви, вирішивши проблему максимально швидко.

До кінця 2015 року діє «будівельна амністія», яка передбачає введення певних самочинно побудованих у період з 05.08.1992 року до 12.03.2011 року об'єктів в експлуатацію на основі технічного обстеження без застосування штрафів за будівництво, експлуатацію та використання таких об'єктів.

Законодавство:

  • Закон України від 16 листопада 1992 року № 2780-XII "Про основи містобудування";
  • Закон України від 17 лютого 2011 року № 3038-VI "Про регулювання містобудівної діяльності";
  • Наказ Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 24.04.2015 № 79 "Про затвердження Порядку прийняття в експлуатацію індивідуальних (садибних) житлових будинків, садових, дачних будинків, господарських (присадибних) будівель і споруд, прибудов до них, громадських будинків та будівель і споруд сільськогосподарського призначення I та II категорій складності, які збудовані без дозволу на виконання будівельних робіт, і проведення технічного обстеження їх будівельних конструкцій та інженерних мереж".