Юридический блог

На податковий кредит не впливає відсутність товарно-транспортної накладної

2045
0

Досить часто постає питання стосовно того, яке місце займає товарно-транспортна накладна (далі – ТТН) та як її відсутність впливає на податковий облік.

За результатами перевірок контролюючими органами, досить часто платникам податків зменшують витрати та податковий кредиту разі відсутності ТТН при наявності первинних документів про придбання товарів.

У листі від 19.09.2013 р. №11569/6/99-99-22-01-03-15/112 Міністерство доходів та зборів України підняло питання про відображення витрат та права на податковий кредит з ПДВ у разі відсутності (присутності) ТТН.

Перш за все зазначимо, що облік, приймання, передавання, перевезення, здавання вантажу і взаємні розрахунки між учасниками транспортного процесу здійснюються на підставі комплекту юридичних документів, а саме: товарно-транспортної документації.

У вищезазначеному листі пояснено, що платником податку, який здійснює операції з постачання товарів (послуг) видається податкова накладна на вимогу покупцю. Цей документ є підставою для нарахування сум податку, що відносяться до податкового кредиту.

Підставами для нарахування сум податку віднесених до податкового кредиту без отримання податкової накладної є:

  • рахунки готельні, транспортні квитки та рахунки, що виставляються платнику за інші послуги;
  • чеки касові, у яких зазначаються суми отриманих товарів (послуг), загальну суму нарахованого податку. При цьому загальна сума не повинна перевищувати 200 за день (без врахування ПДВ);
  • скарга на постачальника, у разі відмови надати накладну, або в разі порушення порядку її заповнення (чи порядку реєстрації в Єдиному реєстрі.

Враховуючи вищезазначене, для формування податкового кредиту достатньо оформлені належним чином податкова накладна, митна декларація, заяви зі скаргою на постачальника, чи інших документів  передбачених статтею 201 ПКУ.