Юридический блог

Діють нові правила заповнення платіжок по податках та обов’язкових платежах

1721
0

Порядком заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів (далі – Порядок) внесено зміни до списку кодів видів сплати та інші нововведення.

Цей Порядок затверджено наказом Міндоходів від 22.10.2013 р. №609., таким чином наказ  Міністерства фінансів України від 07.07.2012 р. №817 втратить чинність, з набуттям її новим порядком.

Метою нововведень є удосконалення оперативного обліку зборів, митних платежів, податків, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – єдиного внеску).

Зазначимо, що новий порядок доповнений позиціями про сплату ЄСВ та митних платежів.

Змінився також алгоритм заповнення платіжних документів на переказ коштів у разі сплати бюджетних платежів. Так, поле „Призначення платежу” розрахункового документа заповнюється таким чином:

  • у полі №1 друкується службовий код (знак) "*" (ознака платежу);
  • у полі №2 друкується розділовий знак ";", та код виду сплати (формат ссс – тризначне число);
  • у полі №3 друкується розділовий знак ";", та наводяться наступні реквізити: код ЄДРПОУ; реєстраційний номер облікової картки платника податків (фіз. Особи, 10 цифр) чи серія та номер паспорта громадянина України.; обліковий (реєстраційний) номер, що присвоюється органами Міндоходів (9 цифр).
  • У разі здійснення сплати за відокремлений підрозділ, зазначається код за ЄДРПОУ відокремленого підрозділу, за який здійснюється така сплата;
  • у полі №4 зазначається розділовий знак ";", та міститься інформація про призначення платежу в довільній формі. Кількість знаків обмежена довжиною поля "Призначення платежу" електронного документа системи електронних платежів НБУ, при цьому використання символу ";" не можливе. Код класифікації доходів бюджету вказується при сплаті платежу у іноземній валюті.
  • Під час здійснення відшкодування ПДВ, повернення коштів, помилково чи надміру зарахованих до держбюджету, заповнюються поля № 5 та № 6:
  • у полі № 5 зазначається розділовий знак ";". Міститься інформація про дату висновку, на підставі якого здійснено відшкодування у форматі – ДД.ММ.РРРР
  • у полі № 6 зазначається розділовий знак ";". Міститься інформація про номер висновку, на підставі якого здійснено відшкодування.

У резервному полі №7 зазначається інформація у разі проведення розрахунків відповідно до окремих рішень Кабінету Міністрів України тощо.

Приклад: заповнення поля "Призначення платежу" у видатку повернення ТОВ «Бумеранг»  (код ЄДРПОУ 00254896) коштів, надміру сплачених за податком на прибуток. Платіжне доручення оформлене на підставі висновку від 6 червня 2013 року за № 1256:

;107

;00254896

;повернення надміру сплаченої суми податку на прибуток

; 6 червня  2013 року

;1256 

;

До списку кодів видів сплати внесено нові: 128 та 160-161 - застосовуються при сплаті грошових зобов’язань, визначених за результатами перевірок; 350-359 - за митними платежами; 054-057 - погашення сум податкового боргу; 017-019,139 - надходження коштів від платників податків, щодо яких порушено справу про банкрутство. Всього їх існує 47.