Юридический блог

Нові роз’яснення щодо сплати з податку на прибуток авансових внесків

1507
0

У разі, якщо підприємство здійснює одночасно діяльність, звільнену від оподаткування податком на прибуток, та діяльність, що оподатковується у загальному порядку, тоді дохід, отриманий від пільгових операцій, враховується при визначенні критерію - 10 мільйонів ь.

Про це йдеться в Узагальнюючій податкової консультації з окремих питань щодо сплати щомісячних авансових внесків з податку на прибуток, затвердженої наказом Міндоходов України від 22.11.2013 №698.

Також, у податковій консультації визначаються особливості сплати підприємствами щомісячних авансових внесків з податку на прибуток при зміні системи оподаткування, здійсненні страхової, патентованої діяльності та ліквідації підприємства, а також вплив на сплату авансових внесків результатів перевірок.

Зокрема, перейти на щоквартальне звітування і відмовитися від сплати авансових внесків, платник податків не може (за винятком випадки не отримання прибутку, або ж отримання збитку).

Перехід на спрощену систему оподаткування (із загальної) в середині року звільняє від сплати з 1-го місяця кварталу звітного року (у якому був перехід) авансових внесків.

Припиняється сплата внесків при ліквідації підприємства (у звітний період при поданні ліквідаційного балансу.

У зменшення податкових зобов’язань з податку на прибуток у декларації за рік, зараховується вартість торгових патентів.

Перейшовши на фіксований сільськогосподарський податок (з загальної системи оподаткування), платник закінчує сплату внесків з березня. Нараховані внески за січень - лютий підлягають анулюванню, або можуть бути зараховані у сплату іншого платежу.

У разі несплати, або ж не своєчасної сплати авансових внесків встановлено відповідні штрафи: у разі затримки сплати до 30 днів - 10% від суми боргу; при затримці сплати понад 30 днів - 20%. При цьому  за кожен день несплати нараховується пеня у розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ.

Показники податкової декларації, відкориговані у результаті перевірок враховуються при розрахунку авансових внесків.