Юридический блог

Ситуация с оплатами картами с конвертацией гривни в валюту

1430
0

с 05.01.2015 мы начали разбираться с странной ситуацией на финансовом рынке катрочных продуктов

Крупнейшие украинские банки в том числе и “ПриватБанк” ввели временные ограничения на осуществление отдельных транзакций с конвертацией гривни при оплате картами, а также начали использовать для других транзакций с конвертацией гривни специальный карточный курс обмена валют. В следствии чего, украинские покупатели на данный момент или не могут совершать покупки в иностранных интернет-магазинах вовсе, в случае если конвертация валюты происходит на стороне магазина, или курс обмена кране высок или банки берут дополнительную комиссию до 30% от суммы операции. В то же время некоторые пользователей уже столкнулись с тем, что не могут оплатить покупки в магазинах и сервисах Google и Apple.

Часть иностранных магазинов при оплате с гривневой карточкой конвертируют гривны в валюту на стороне магазина. По словам банков до сегодняшнего дня это приводило к тому, что все украинские банки якобы теряли на этом миллионы гривень ежедневно, заметим что реальных доказательств потерь не один из банков не предоставил.

оплаты картами с конвертацией гривни в валюту

оплатами картами с конвертацией гривни в валюту“ Проблема якобы состоит в том, что курс платежной системы гораздо ниже рыночного, а особенно существенна сейчас. При запросе 1600 UAH, система конвертирует по курсу например 16,00 и сумма возмещения выходит 100 долларов например. Рыночный курс доллара на данный момент около 21 гривны за доллар. Списание же с гривневого карточного счета происходит в гривне 1600, а оплата банка – в долларах 100. В общем-то приведенная банками схема конвертации выглядит убедительно, но остается вопрос в чем именно теряет банк если валюту он не продает, а закупает ее у НБУ за те-же примерно 1600 гривен за 100 долларов.

тут мы соберем подборку наиболее популярных статей и обсуждений этого вопроса в интернете.
новость на itc
новость на forbes
запрос финансового портала в mastercard
реакция приват банка
обсуждение рекламодателей google AdWords


в ближайшее время мы приведем больше материалов и аналитики по оценке ситуации с правовой и финансовой стороны, следите за нашей страницей
UPD 03/02/2015: пока еще капаем - ниже выжимки из законов, сейчас ищем к чему можно прицепиться, потому что на первый, внимательный взгляд дела обстаят так:
1. нужно внимательно читать договор с каждым конкретным банком, а так же правила и порядки на которые ссылается этот договор (особенно в части установление валютного курса и комиссии) возможно в договоре это не указано, тогда есть варианты, но мы пока таких договоров не видели.
2. НБУ не запрещает банку зарабатывать сколько угодно на этих операциях и на комиссии к ним, и ни как это не регламентирует.
3. Закон о Защите прав потребителей говорит только о том, что банк обязан уведомить потребителя в понятной форме (если в договоре или правилах и порядке банка указано уведомление через сайт, то через сайт банк и уведомляет).
...

1. Внутрішньобанківські правила залежно від особливостей діяльності банку повинні містити:
- порядок установлення курсу купівлі-продажу, обміну іноземної валюти під час здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів;
* Положення  про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням I. Загальні положення
(Постанова|Положення,  Національний банк, від 05.11.2014,  № 705 "Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів")

2. Банк зобов'язаний зазначити в договорі такі умови:
- порядок обслуговування рахунку (за дебетовою, дебетово-кредитною або кредитною схемою, розміри гарантійного забезпечення та/або незнижувального залишку коштів на рахунку, порядок кредитування користувача, порядок установлення курсу продажу, обміну або конвертації іноземної валюти тощо);
- Постачальник платіжних послуг зобов'язаний надавати користувачу інформацію про комісійну винагороду за платіжні послуги.
- Банк зобов'язаний на вимогу користувача надати інформацію про курс купівлі/продажу/конвертації іноземної валюти, який застосовувався під час здійснення операції з використанням електронного платіжного засобу.

3. Емісія електронних платіжних засобів
* (Постанова|Положення,  Національний банк, від 05.11.2014,  № 705 "Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів")
- платіжна операція - дія, ініційована користувачем електронного платіжного засобу, з унесення або зняття готівки з рахунку, здійснення розрахунків у безготівковій формі з використанням цього електронного платіжного засобу та/або його реквізитів за банківськими рахунками;
- Положення  про порядок емісії електронних платіжних засобів і здійснення операцій з їх використанням I. Загальні положення
* (Постанова|Положення,  Національний банк, від 05.11.2014,  № 705 "Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів")

4. Зобов'язання банку, що виникають у зв'язку з організацією безготівкових розрахунків за електронними платіжними засобами з платіжною організацією платіжної системи, є власними зобов'язаннями банку перед цією платіжною організацією.
Кошти, які списані з рахунку користувача або відшкодовані на користь емітента за здійснені користувачем операції з використанням електронних платіжних засобів, є коштами емітента.
Користувачі мають зобов'язання перед емітентом за здійснені операції з використанням електронних платіжних засобів у валюті рахунку та в порядку, установленому договором.

5. Міжбанківський переказ між учасниками платіжної системи за операціями, що здійснені в межах України з використанням електронних платіжних засобів, емітованих банками-резидентами, проводиться розрахунковим банком-резидентом.
- Міжбанківські перекази за операціями з використанням електронних платіжних засобів
* (Постанова|Положення,  Національний банк, від 05.11.2014,  № 705 "Про здійснення операцій з використанням електронних платіжних засобів")