Юридический блог

Основні зміни до Податкового кодексу України, що наберуть чинності з 1 січня 2014 року

1141
0

З початку 2014 року запропоновані нововведення щодо податкових пільг і бухгалтерської звітності згідно Закону України №657-VII від 24.10.2013 "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків та удосконалення деяких положень".

Внесено зміни до визначення понять:

  • «безнадійна заборгованість» (підпункт б, 14.1.11 ). Зокрема уточнено суб’єктів   простроченої заборгованості (фізична або юридична особа);
  • «пов’язані особи». У підпункті з, 14.1.159 щодо фізичних осіб, як пов’язаних осіб для цілей трансфертного ціноутворення слово "неповнолітні" замінено словами "малолітні/неповнолітні".

 

Запропоновано доповнити пунктом 63.13  статтю 63, у якому зазначається, що Міндоходів оприлюднюватиме на власному офіційному веб-сайті та єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців інформацію відносно взяття на облік як платників податків юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів та самозайнятих осіб не пізніше наступного робочого дня після взяття на облік. Будь-який бажаючий матиме вільний доступ до цих ресурсів. На веб-сайтах про платника податків можна буде знайти конкретні дані (податковий номер, найменування, місцезнаходження, інформація про взяття на облік та ін.).

Статтю 70 доповнено пунктом 70.1 у якому зазначено, що фізична особа резидент іноземної країни, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування на території України.

Змінено термін надання повідомлення та відомостей про вчинення реєстраційних дій (реєстрація, припинення юридичної особи або ж підприємницької діяльності фоп, внесення змін до ЄДР) органом державної реєстрації відповідному контролюючому органу. Було «не пізніше наступного робочого дня з дати", стане "у день" (пункт 68.1 статті 68).

Також, не пізніше наступного робочого дня, до контролюючого органу (у якому обліковується платник податків) банками та фін установами надається інформація про відкриття/закриття рахунків платниками податків – юридичних осіб (було протягом трьох робочих днів). Після чого, контролюючий орган "не пізніше наступного робочого дня" повинен направити повідомлення про взяття або відмову у взятті рахунку на облік (було протягом трьох робочих днів) (пункти 69.2, 69.3).

Статтю 81 доповнено інформацією щодо проведення перевірок. Зокрема, перевіряючі (посадові особі контролюючого органу) не можуть вимагати витяг із відповідного реєстру про взяття платника податків на облік у такого платника. При цьому, отримуючи копії витребуваних документів, такі повинні бути засвідченні підписом платника податків чи його посадовою особою та скріплені печаткою (доповнення до підпункту 85.4)

У зв’язку з запровадженням реєстру платників податків та єдиного державного реєстраційного веб-порталу юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців зміст пунктів 183.11 та 183.13 змінено. У низ зазначається, що контролюючий орган за запитом платника податку надає протягом трьох робочих днів витяг з реєстру, який діє до внесення певних змін. Форма відповідного запиту затверджується та встановлюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову і митну політику. На єдиному державному реєстраційному веб-порталі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців та власному офіційному веб-сайті  щоденно оприлюднюється інформація про дані з реєстру платника податків (найменування, дата реєстрації, індивідуальний податковий номер та ін.), про анульованих осіб (дата анулювання, причина та підстави). Протягом 5 робочих днів контролюючі органи надають відповідну інформацію платникові податку на запит у електронній формі.

Дані зміни наберуть чинності з 1 січня 2014 року.