Юридический блог

Зміни до реєстрації підприємців.

1178
0

Нововведення в реєстрації юридичних та фізичних осіб підприємців..

нововведення реєстрації юросіб

Цього року були внесені зміни в Закон «Про державну реєстрацію» (від 15.05.2003 р. № 755-IV).  Далі наведений перелік найголовніших змін:

1. Відтепер нотаріально завіряти підписи засновників в статуті не є загальною потребою. Таким чином ви можете зекономити від 100 до 200 ь на нотаріальному засвідчені, але в цьому питанні також виникає певна проблематика в зв’язку з тим, що під час процедури завірення копії статуту для здійснення будь-яких юридичних дій, вам може бути відмовлено нотаріусом, тому рекомендуємо завіряти оригінал статуту .

2. Згідно з законом, підприємство не потребує створення статуту - воно може функціонувати на основі модельного статуту, затвердження якого покладене на Кабінет Міністрів України.

Паралельно виникає проблема в тому, що норма не може здійснюватись до моменту затвердження модельних статутів Кабміном.

3. З новими змінами в статуті свідоцтва про держ. реєстрацію не потрібні. Державні органи затвердили це нововведення, оголосивши, що воно піде на користь засновникам підприємств. Але фактично нічого не змінилося, адже свідоцтва замінили виписка з державного реєстру.

4. Для реєстрації підприємства тепер достатньо надіслати реєстратору необхідні документи на електронну адресу, але щоб це можна було здійснити, засновникам необхідно буде пройти процедуру оформлення електронного підпису, процедура не є швидкою і досить затратна по часу і вартості.

5. Тому найшвидшим способом зареєструвати своє підприємство є ваша фактична подача необхідних документів державному реєстратору за місцем Вашої майбутньої юридичної адреси. Важливим нововведенням є те що відпала необхідність у подачі документів до Податкових органів, Органів статистики, Пенсійного фонду. Реєстратор самостійно надсилає запити про реєстрацію нового підприємства в вищезгадані органи. Це економить ваші зусилля і час який ви витрачали раніше на реєстрацію підприємства. Щодо строків, поки що ситуація не зрозуміла (в ідеалі 5 робочих днів), а от від того як державні структури налагодять між собою співробітництво і будуть залежати реальні строки реєстрації ТОВ, ФОП та інших юридичних осіб.

Відповідно відмінена видача форми 4 – ОПП з податкової і свідоцтво про взяття на облік в пенсійному фонді. (замість цього в Виписці будуть зазначені номери реєстраційних справ у відповідних органах)