Юридический блог

Зміни до законодавства 2013

2354
0

В новому 2013 році вступає в силу ряд змін до законодавства

зміни законодавства

В 2013 році набувають чинності закони і нормативні документи прийнятті в 2012 році. Нові доповнення мають на меті покращення умов діяльності бізнесу.З 1 січня 2013 року вступає в силу закон, який дає можливість понизити ставки податку на прибуток підприємства до 19%. Згодом відбудеться покрокове зниження даної ставки до рівня  16%  у  2014 році.

З 2013 року оголошено пільгові «канікули» на 10 років для сектора програмного забезпечення, який сплачуватиме 5% податку на прибуток. Також звільнено від оплати ПДВ всі операції з постачання програмного забезпечення. Але при  визнанні  підприємця суб’єктом сектора програмного забезпечення слід врахувати, що існує невідповідність між Законом України «Про авторське право і суміжні права»  та податковим кодексом.

З 16 січня 2012 року в установах Пенсійного фонду України відбулися зміни порядку обліку (взяття та зняття з реєстрації) підприємців - платників єдиного податку.

Фізичні особи підприємці, які мають найманих працівників, та отримали повідомлення центру зайнятості про реєстрацію трудового договору, мають право отримати повідомлення «про встановлення класу професійного ризику виробництва» наступного дня.

Також підприємців - платників єдиного податку мають можливість в десятиденний термін звернутися до Фонду Соціального страхування, з дня отримання повідомлення про встановлення класу ризику від органів ПФУ, якщо не погоджуються з встановленим  класом професійного ризику виробництва. Чітко визначенні конкретні терміни дають можливість прискорити оформлення документів.

Що стосується п’ятої та шостої груп оподаткування то їм був відмінений ліміт зайнятості найманих працівників. Також відбулось зниження ставки єдиного податку з 7 до 5 % для платників ПДВ, якщо ж Ви не платите ПДВ то знижка буде складати з 10 до 7 %.

З 1 січня 2013 року доходи від операцій (продажі, обміну) з транспортними засобами не оподатковуються. Якщо кількість облікованих операцій у звітний податковий рік більше ніж одна, то податок становитиме 5% вартості транспортного засобу. Дана вартість визначається або договором купівлі-продажу, або середньою ринковою вартістю даного транспортного засобу.