Юридический блог

Звільнення під час війни

За даними мінекономіки, сьогодні кожен восьмий українець без роботи. Якщо основна причина звільнень всім зрозуміла, то процедура не зовсім, адже стільки змін, як у період воєнного стану, трудове законодавство не зазнавало давно.

Є чотири варіанти звільнення працівника під час війни:

Звільнення з ініціативи працівника «за один день»

Працівник може звільнитись без двотижневого попередження в строк, зазначений у його заяві, з причин ведення бойових дій в районі, де розташоване підприємство або через загрозу для життя і здоров’я працівника.

Виняток становлять працівники, які працюють на об’єктах інфраструктури або примусово залучені до суспільно-корисних робіт.

Обов’язкові виплати:

  • заробітна плата;
  • компенсація за невикористані відпустки.

Виплати повинні здійснюватись у день звільнення, а якщо ви у цей день не працювали, то не пізніше наступного дня після пред'явлення вами вимоги про розрахунок. Якщо роботодавець порушив законодавство про працю, колективний чи трудовий договір, виплачується вихідна допомога, проте для цього вам потрібно доказати такі порушення.

На сьогодні в обов’язковому порядку при розрахунку роботодавець повинен вам надати письмове повідомлення, у якому будуть зазначені нараховані та виплачені вам суми.

Коротка інструкція при звільненні з ініціативи працівника або за згодою сторін:

Заява на звільнення
Якщо немає можливості, можете написати заяву, підписати, зісканувати та надіслати її роботодавцеві ел. поштою з супровідним листом.
Наказ про звільнення
Роботодавець повинен ознайомити вас з наказом, також він зобов’язаний надати копію наказу, а якщо укладений трудовий договір, припинити його.

Звільнення з ініціативи роботодавця

Однією з найбільш нашумілих воєнних змін стало право роботодавця звільняти працівника, який тимчасово непрацездатний чи який перебуває у відпустці (крім «декретної»).

Важливо! Ця норма не є окремою новою підставою для звільнення, це швидше новий процесуальний момент під час дії воєнного стану. Звільнення працівника може бути тільки за наявності підстав для звільнення (ст.ст. 40,41 КЗпП), а не з підстав самої тимчасової непрацездатності або перебування працівника у відпустці.

Оскільки теперішні умови життя призвели до появи декількох нових підстав для розірвання трудового договору з ініціативи роботодавця, розглянемо саме їх.

  • Відсутність працівника на роботі та інформації про причини такої відсутності понад чотири місяці підряд.

Цю підставу не слід ототожнювати зі звільненням у зв'язку з прогулом. Для припинення дії трудового договору за відповідною підставою мають бути одночасно дотримані дві обов'язкові умови:

  1. фактична відсутність працівника на робочому місці понад 4 місяці підряд;
  2. відсутність інформації у роботодавця про причини такої відсутності понад 4 місяці підряд (при цьому не має значення поважність чи неповажність причин такої відсутності).
  • Смерть роботодавця;
  • Смерть працівника. Суми усіх виплат, які належали спадкодавцеві, але не були ним одержані за життя, передаються членам його сім’ї, а у разі їх відсутності - входять до складу спадщини.
  • Неможливість забезпечення працівника роботою, визначеною трудовим договором, у зв'язку зі знищенням (відсутністю) виробничих, організаційних та технічних умов, засобів виробництва або майна роботодавця внаслідок бойових дій.

Звільнення за такої підстави потребує виплатити працівнику вихідної допомоги у розмірі середньомісячної заробітної плати та допускається з завчасним попередженням за десять днів.

Обов’язкові виплати

  • заробітна плата;
  • компенсація за невикористані відпустки;
  • вихідна допомога в розмірі не менше середнього місячного заробітку. Колективним або трудовим договором можливе встановлення вищого розміру вихідної допомоги.

Звільнення за згодою сторін

Тут все так же, як було до війни. Сторони доходять згоди щодо умов звільнення й розбігаються.

Обов’язкові виплати

  • заробітна плата;
  • компенсація за невикористані відпустки;
  • інші виплати, передбачені договором.

Через припинення трудового договору

Тут все також без змін, війна війною, але строки ніхто не скасовував, особливих умов щодо продовження договору немає.

Обов’язкові виплати

  • заробітна плата;
  • компенсація за невикористані відпустки;
  • інші виплати, передбачені договором.