Юридичний блог

Приватизація землі (ділянки) в Києві

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Оформлення землі у власність

Приватизувати земельну ділянку в Україні може кожний громадянин. Хоча ця процедура досить довга й трудомістка. Самостійно впоратися з нею практично неможливо, тому необхідно заздалегідь звернутися до юристів. Фахівці компанії «Наказ» в Києві допоможуть вам подолати всі складності та оформити землю у власність.

Приватизація земельної ділянки

Приватизувати землю означає отримати офіційний документ про право власності на обрану ділянку. Ця процедура проводиться для оформлення:

  1. Ділянок, що перебувають у користуванні заявника за договором оренди або державним актом.
  2. Землі під будинком, який перебуває у власності заявника. Сюди ж відноситься приватизація садової ділянки та іншого.
  3. Державних і комунальних ділянок, що попадають під безкоштовну приватизацію.

Безкоштовна приватизація гарантується українським законодавством. Хоча це поняття більше умовне, тому що витрачається чимала сума на отримання потрібних довідок і послуги фахівців. Проте, кожний українець має право безкоштовно оформити земельну ділянку. До цієї категорії відноситься:

  1. Оформлення землі у власність для фермерського господарства в розмірі 1 паю (для членів с/г підприємств).
  2. Реєстрація земельної ділянки для особистого господарства (не більше 2 гектарів).
  3. Приватизація дачної ділянки для особистого будівництва (не більше 0,10 гектара).
  4. Оформлення ділянок для занять садівництвом (не більше 0,12 гектара).
  5. Приватизація присадибних ділянок для добудування, обслуговування житлових будинків, госп. будинків та інших споруд у селах (до 0,25 гектара), селищах (до 0,15), містах (до 0,1).
  6. Оформлення земельної ділянки у власність під будівництво гаражу (не більше 0,01 гектара).

Кожний об'єкт власності має свої особливості реєстрації. Юристи нашої компанії в м. Київ із задоволенням допоможуть розібратися у вашій ситуації й скласти чіткий план дій. Ми працюємо з усіма типами земель, будь то приватизація земельної ділянки під приватним будинком чи фермерські угіддя. Усі подробиці можна довідатися, записавшись на консультацію або в режимі онлайн.

Документи для приватизації ділянки

Якщо необхідно приватизувати земельну ділянку, то для початку вам буде потрібний невеликий пакет документів. Багато довідок одержують під час самої процедури. Якщо ваша ситуація не порушує закон приватизації ділянки, то сміливо можна починати підготовку основного пакета паперів. До нього відносять:

  • заяву на приватизацію ділянки;
  • український паспорт та ідентифікаційний код власника;
  • документи на нерухомість, якщо на ділянці є яка-небудь будова;
  • документи для юридичної особи (при необхідності);
  • нотаріальне доручення для нашого співробітника, якщо ви не хочете бути присутнім при отриманні кожної довідки (оформлюється нашою компанією).

Цей список може бути доповнений, залежно від індивідуальних особливостей вашого випадку. Щоб довідатися, які документи для приватизації ділянки необхідні у вашій ситуації, зв'яжіться з нашим фахівцем.

Оформлення земельної ділянки

Мати право власності на землю й узаконити його – це різні речі. Порядок приватизації ділянки включає кілька досить складних етапів і займає не один місяць. В особливо складних ситуаціях строк може досягати року. Щоб не затягувати процес і довго не шукати, з чого почати приватизацію земельної ділянки, заздалегідь зверніться до професійних юристів. До того ж, тільки вони зможуть гарантувати вам успішність і правомірність процедури.

Загалом, приватизація має дві умовні схеми проведення, залежно від того, чи перебуває ділянка в користуванні громадянина. Якщо так, то оформити землю у власність можна, пройшовши наступні етапи:

  1. Подача заяви й основного пакета документів (особисті дані власника та докази прав на приватизацію) у державну адміністрацію (міську/селищну/сільську раду) відповідно до адреси ділянки.
  2. Очікування рішення про приватизацію (близько 30 днів). Якщо воно позитивне, то вам також видадуть дозвіл на оформлення всієї технічної документації для одержання прав на землю.
  3. Оформлення технічної документації й отримання акту на право власності на земельну ділянку. Варто врахувати, що навіть якщо ви попадаєте під безкоштовну приватизацію, послуга оформлення довідок обійдеться від 1000 грн.

Якщо земельна ділянка не перебуває в користуванні громадянина, то приватизація має наступні етапи:

  1. Подача заяви, із вказівкою розміру й цільового призначення землі, у державну адміністрацію (міську/селищну/сільську раду), а також основного пакета документів.
  2. Очікування дозволу на виготовлення проекту землеустрою (близько 30 днів) і його підготовка. Варто відзначити, що ціна розробки становить кілька тисяч грн, залежно від ситуації.
  3. Узгодження проекту з комісією, створеною державною адміністрацією або міською радою.
  4. Проведення державної експертизи вашого проекту.
  5. Затвердження проекту й надання ділянки в приватну власність.
  6. Оформлення технічної документації. Вартість довідок залежить від ділянки та терміновості.

Щоб довідатися більш докладно про кожний етап процедури, запишіться на консультацію до одного з наших юристів. На ній ви також зможете точно розрахувати, скільки коштує приватизація землі у вашому випадку.

Законодавство

Земельний кодекс України;

Закон України "Про оренду землі";

Закон України "Про державний земельний кадастр";

Закон України "Про землеустрій";