Юридичний блог

Нанесення тілесних ушкоджень судові процеси

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Скільки можна зажадати компенсації за нанесення тяжких тілесних?

У ст.121 -128 Кримінального кодексу описуються можливі види тілесних ушкоджень. Найголовнішими класифікаторами таких злочинів є ступінь провини і тяжкість тілесних ушкоджень.

Саме серйозне діяння з цієї категорії - умисне тяжке тілесне ушкодження, а найлегше - умисне легке тілесне ушкодження та тяжке (середнє) пошкодження з необережності. Крім отримання певної міри покарання (штраф, громадські роботи або обмеження волі), винна особа повинна в обов'язковому порядку відшкодувати потерпілому певну суму компенсації.

Якщо ви стали потерпілою стороною, хочемо відразу ж попередити, що отримати з відповідача гідну суму компенсації не так просто. По-перше, вам слід знати, що ж може входити в суму такої компенсації. Цивільний кодекс вказує: Ви можете вимагати стягнення витрат на лікування, компенсації моральної та матеріальної шкоди (якщо така шкода була завдана).

Умисне легке тілесне ушкодження

Як відомо, умисне легке тілесне ушкодження або побої за статтею 125 ККУ караються штрафами та виправними роботами. Подібне адміністративне покарання стосується, як звичайних побоїв, так і ушкоджень, що спричинили короткочасні порушення здоров’я та втрату працездатності (виникає більшість таких ушкоджень з необережності). Згідно з тією ж статтею 125 ККУ, обвинувачений може отримати штраф до 50 неоподаткованих мінімумів або ж до 200 годин виправних робіт за легке тілесне ушкодження і штраф від 50 до 100 неоподаткованих мінімумів чи 150-240 годин виправних робіт за ушкодження, які спричинили тимчасову втрату працездатності й порушення здоров’я.

Умисне тяжке тілесне ушкодження

Кримінальна відповідальність за умисне тяжке тілесне ушкодження – позбавлення волі на довгий термін. Якщо судово-медична експертиза визначить, що ушкодження були нанесені способами, які мають характер мучення або ж вчинені групою осіб з ціллю залякування потерпілого чи спричинили смерть потерпілого, то в такому разі обвинувачений (обвинувачені) можуть позбавитись волі терміном від 7 до 10 років.

У разі, якщо ви або ж хтось із ваших близьких постраждав від рук зловмисника, і ви хочете, щоб він отримав по заслузі згідно з юридичною точкою зору, тоді обов’язково потрібно звернутись за допомогою до досвідчених адвокатів. Адвокати юридичної компанії «Наказ» зможуть гідно захистити ваші права та домогтися справедливого вироку суду.

У судові процеси про нанесення тілесних ушкоджень дуже часто включають цивільні позови від потерпілої сторони. Тобто розмір компенсації для такої особи визначається в рамках кримінального процесу (хоча подати позов не заборонено і після винесення рішення з кримінального процесу). Попри те, що закон майже завжди на боці потерпілого, довести провину підсудного нелегко. Від позивача вимагається надання до суду безлічі доказів (довідки з лікувальної установи, документи з місця роботи, розрахунки компенсаційної суми і т. д.).

Особливі труднощі виникають при обґрунтуванні моральної шкоди, адже вона не піддається якимось кількісним вимірам. Тільки досвідчений правознавець здатний обґрунтувати кожен пункт ваших вимог до відповідача. Наші адвокати знають, як поводитися ході судових розглядів, а також як правильно стягнути матеріальний і моральний збиток з підсудного.