Юридичний блог

Узаконення перепланування квартири або нежитлового фонду

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Документи необхідні для узаконення перепланування Київ

Перепланування квартири – це сукупність певних дій, спрямованих на зміну структурних параметрів житлового приміщення. Одним із його видів є реконструкція, котра передбачає зміну геометричних характеристик кімнат, їхнє об'єднання або розширення загальної площі за рахунок іншої квартири. Реконструкція, у свою чергу, також має свої типи:

  1. Реконструкція приміщення без зміни геометричних параметрів об'єкта. Це класичне перепланування квартири, у якій не можна змінювати її загальну площу, а житлова й інші можуть збільшуватися чи зменшуватися за рахунок одна одної.
  2. Реконструкція квартири зі зміною геометричних параметрів об'єкта. Це перепланування вимагає отримання дозволу на проектування – містобудівні умови й обмеження. Для його отримання вам спочатку потрібно розробити попередній проект та провести містобудівні розрахунки, які вимагають додаткових коштів.

Два варіанти реконструкції вимагають розробки проекту перепланування квартири (проект реконструкції), відкриття будівництва (Перша декларація), а також закриття будівництва (Друга декларація). Єдина відмінність складається в необхідності додаткового оформлення містобудівних умов, а ця процедура досить складна. У другому випадку, також потрібно переоформити всі правові документи та попередити певні державні служби про збільшення загальної площі квартири.

Можливі способи перепланування та реконструкції квартири

Перед початком планування ремонтно-будівельних робіт, вам буде корисно ознайомитися із законодавчо-нормативною базою, що регулює ці питання, а саме СНІП і ДБН. Там ви знайдете детальний опис дозволених і заборонених дій. Якщо виділити основне, то громадянам України згідно ДБН можна:

  • Збільшувати площі кімнат за рахунок прихожих, внутрішньо квартирних коридорів, вбудованих комор і шаф.
  • Суміщати санвузли в окремих квартирах, незалежно від кількості житлових кімнат (на ваш розсуд).
  • Поєднувати приміщення електрифікованої кухні з жилою кімнатою в одну кімнату.

Не можна:

  • Розміщати кухні й туалети або ванни над і під житловими приміщеннями.
  • Побудова або розширення, утеплення й засклення існуючих балконів та лоджій.
  • Побудова нових віконних і балконних прорізів, або розширення існуючих.
  • Змінення форми й кольору віконних рам і балконних дверей.

При виникненні бажання змінити зовнішній вигляд і конфігурацію квартири, потрібно отримати містобудівні умови й обмеження, перш ніж планувати та втілювати в реальність проект. Потім, виконати умови, передбачені ДБН. У них сказано, що якщо ви хочете зробити прибудову або надбудову, то це потрібно зробити так, щоб не порушилася архітектура будинку в цілому. Кожна сторона будинку – це певна композиція, котру не можна доповнювати єдиною деталлю (надбудовою чи прибудовою). Припустимо, що будинок симетричний, тоді вам потрібно зберегти цю симетрію. Це означає, що в одній частині будинку ви робите надбудову або прибудову, і повторюєте її з іншої сторони. При отриманні містобудівних умов, вам треба буде переконати місцевий орган архітектури, що ваші зміни не порушать гармонійність виду будинку.

Якщо у вас виникли питання, то ви можете звернутися до фахівців компанії “Наказ” у будь-який зручний час. Ми з радістю надамо вам більш детальну консультацію з урахуванням особливостей вашого випадку, а також, за бажанням, підготуємо всі необхідні документи.