Юридичний блог

Технічний контроль

Мы не помогаем с этой услугой, страница перенесена в блог, но устаревшая для нас информация может быть для вас полезной

Раніше техогляд

НАЖАЛЬ, ПОСЛУГИ З АВТОПРАВА ТИМЧАСОВО НЕ НАДАЮТЬСЯ НАШОЮ КОМПАНІЄЮ.

14 серпня 2011 року набрав чинності Закон України ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" № 3565-17 від 05.07.2011г.).

Даним нормативним актом прийняті наступні зміни в частині техогляду:

  • скасовано процедуру державного технічного огляду для певних категорій транспортних засобів;
  • для транспортних засобів, за якими техогляд обов'язковий, змінена процедура проходження (без участі державтоінспекції);
  • «технічний огляд» перейменовано на «технічний контроль»;
  • талон техогляду замінений на «протокол проходження технічного контролю», який є бланком суворої звітності із захисними елементами;
  • для транспортних засобів, що підлягають технічному контролю, при одержанні автоцивілки (ОСЦПВ) вимагається протокол проходження технічного контролю. Термін дії автоцивілки обмежується строком наступного обов'язкового проходження технічного контролю.

Постановою КМУ ("Про затвердження Порядку проведення обов'язкового технічного контролю" № 137 від 30.01.2012г.) був затверджений порядок проходження технічного контролю (раніше - техогляд), форма бланку протоколу технічного контролю (техогляду), а також вимоги до організацій, які здійснюють технічний контроль (техогляд).

Для тих, хто вже пройшов обов'язковий техогляд в 2010-му році чи в період з січня по червень 2011 року, і хто підпадає під обов'язковий техогляд, повторно його проходити не потрібно, поки не закінчиться термін отриманого талона техогляду.

Таблиця для визначення необхідності проходження технічного контролю (техогляду)

Для початку необхідно визначити, чи є проходження технічного контролю (техогляду) обов'язковим для вашого транспортного засобу. У цьому допоможе наступна таблиця:

Тип транспортного засобу Проходження технічного контролю (техогляду)
Легковий автомобіль
якщо власник фізична особа (незалежно від віку автомобіля) не потрібно
якщо власник юридична особа (при використанні авто з метою отримання прибутку):
  • вік автомобіля до 2-х років:
  • вік автомобіля більше 2-х років:
-
не потрібно
кожні два роки
Вантажний автомобіль
вантажопідйомністю до 3.5 т. включно:
  • вік до 2-х років
  • не потрібно
-
вік більше 2-х років
кожні два роки
вантажопідйомністю понад 3.5 т. (незалежно від віку) щорічно
Причіп / напівпричіп
до легкового автомобіля (незалежно від віку причепа) не потрібно
до вантажного автомобіля, вантажопідйомністю до 3,5 т. включно:
  • вік причепа більш 2-х років
  • кожні два роки
-
вік причепа до 2-х років
не потрібно
до вантажного автомобіля, вантажопідйомністю понад 3,5 т. (незалежно від віку) щорічно
Мотоцикли / мопеди / мотоколяски (незалежно від віку) не потрібно
Таксі (незалежно від віку) щорічно
Автобуси / спеціальні транспортні засоби,
перевозять небезпечні вантажі (незалежно від віку)
двічі на рік

Для проходження технічного контролю необхідні наступні документи

по автомобілю:

  • реєстраційні документи, що підтверджують право використання даного ТЗ (техпаспорт, тимчасових техпаспорт, інше);
  • для ТЗ, що працюють на газовому паливі, додатково подається документ, що підтверджує проведення випробувань газової установки в порядку і в строки, встановлені для даного типу обладнання та його комплектації;
  • для ТЗ, обладнаних спеціальними звуковими та / або світловими сигналами, необхідно дозвіл на їх встановлення та використання;
  • для ТЗ, що перевозять небезпечні вантажі, додатково подається свідоцтво про допуск ТЗ до таких перевезень та свідоцтво про проходження водіями таких ТЗ спеціального навчання.

по власнику автомобіля:

  • для фізичних осіб: паспорт громадянина України або інший документ, що посвідчує особу;
    для юридичних осіб: довіреність від юрособи на людину (не нотаріальна), яка буде забирати протокол проходження технічного контролю (з його зразком підпису), і для підготовки договору - копія свідоцтва про державну реєстрацію, свідоцтво платника ПДВ, банківські реквізити;
  • меддовідки при проходженні техогляду скасовані з 31.01.2011г. Постановою КМУ ("Про внесення змін до Порядку проведення державного технічного огляду колісних транспортних засобів" № 100 від 31.01.2011г.).

Процедура проходження техогляду

Техогляд замінений на технічний контроль, згідно Закону України ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" № 3565-17 від 05.07.2011г.). У процесі проходження техконтролю державтоінспекція не приймає участь, а вся процедура зводиться тільки до отримання протоколу технічного контролю на акердитованій (ліцензованої) СТО. Причому технічний контроль можна пройти як на СТО, яка і раніше займалися проведенням техогляду транспортних засобів (на протязі 1-го року після набрання чинності Законом), так і на СТО, яка отримала відповідну ліцензію згідно з новим Законом.

Перед проходженням технічного контролю рекомендується відвідати своє «рідне» СТО, перевірити і провести ремонт автомобіля за наступними пунктами: гальмівна система, стан рульового управління (люфт не може перевищувати 10 градусів), працездатність зовнішніх світлових приладів, світлопропускання скла, склоочисників та склоомивачів , стан коліс та шин (висоту протектора), відповідність нормам викидів шкідливих речовин, витік рідин, наявність аптечки, вогнегасника, знак аварійної зупинки.

Середні ціни на проходження технічного контролю в Києві

  • Легкові автомобілі - 120 ;
  • Вантажні автомобілі (до 3,5 т) - 150 ;
  • Мікроавтобуси (до 5 т.) - 200

Після проходження технічного контролю власник ТЗ отримує на руки "протокол проходження технічного контролю". За даним протоколом, протягом 45 діб, необхідно отримати поліс «автоцивілки».

Автоцивілка (ОСЦПВ)

Якщо Ваш автомобіль підлягає обов'язковому державному технічному контролю, для отримання поліса обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності потрібен протокол проходження технічного контролю. Ціни на поліс прописані в законодавстві України та у всіх страхових компаній. Вартість страховки залежить від: типу транспортного засобу (вантажопідйомність, об'єм двигуна, кількість місць), регіон використання автомобіля (по кількості населення), термін дії полісу і його тип.

Якщо ж ви уклали договір страхування цивільно-правової відповідальності до набрання чинності Закону України ("Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, щодо усунення надмірного державного регулювання у сфері автомобільних перевезень" № 3565-17 від 05.07.2011г.), то такий договір продовжує діяти до закінчення терміну його дії.

Штрафи

Законом передбачена адміністративна відповідальність за несвоєчасне проходження обов'язкового технічного контролю: штраф від 340 до 425 ь